maandag 31 maart 2014

Plastic recycling

3D printers hebben milieuvriendelijke en minder milieuvriendelijke kanten. Het idee dat straks mensen zelf hun plastic dingetje kunnen maken betekent dat dat plastic dingetje niet ver weg in een fabriek in China gemaakt hoeft te worden, en verscheept hoeft te worden over de hele wereld. Ook hoeven er geen grote voorraden plastic dingetjes gemaakt te worden, want men maakt zijn eigen dingetjes on demand, en er hoeven dus ook geen overschotten te ontstaan.

Milieunadeel is wel dat je veel meer plastic troepjes gaat maken. En de kinderen hebben natuurlijk al enorme verzamelingen plastic troepjes, sleutelhangers, verzamelde AH beestjes, rommelmarkt aanwinsten. En daar komen nu nog allemaal uitgeprinte frutsels bij. Nou ben ik wel meer dol op eigen gemaakte frutsels, dan op frutsels uit de winkel, maar het blijven frutsels en het moeten er niet te veel zijn.



In ieder geval is het materiaal waar we mee printen, PLA, wel milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar. Een minder milieuvriendelijk alternatief is ABS, hetzelfde plastic als waar Lego mee gemaakt is.

En er zijn interessante ontwikkelingen die het 3D printen nog veel milieuvriendelijker kunnen maken. Namelijk het recyclen van je eigen plastic. Stel je voor dat je zelf van al je plastic afval weer filament kon maken! Dat idee is niet eens zo futuristisch. Een bedrijfje wat zich daarmee bezig houdt laat de stappen zien die je daarvoor moet zetten: schoonmaken, shredden, filament maken, printen. Op evenementen laten ze mensen plastic bekertjes inzamelen die dan worden gerecycled tot ring.


Thuis kan het ook wel, maar het is mij nog net iets te experimenteel. Je hebt een shredder nodig, die je plastic in heel kleine stukjes vermaalt, en een extruder, die het verhit en er weer filament van maakt. Met ABS is dat jammer genoeg weer makkelijker dan met PLA. Maar goed, de ontwikkelingen gaan snel, en er is een enorme drive om deze apparaten te vervolmaken, dus ik denk dat over een paar jaar ze goed genoeg zijn om je eigen plasic afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe creaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten